[...] tylko poprzez dostarczane ich organizmowi w postaci posiłków. Należy pamiętać, że aby mogły być budowane mięśnie należy zachować dodatni bilans azotowy w naszym organizmie. Aby utrzymywać bardzo ważną dodatnią równowagę azotową, codziennie trzeba dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Przy intensywnym wysiłku fizycznym, [...]
[...] jednak mimo tak wielu niebezpieczeństw insulina wciąż zdobywa nowych propagatorów. Insulina to bezsprzecznie jeden z najsilniejszych hormonów anabolicznych znanych w ludzkim organizmie. Produkowany jest w trzustce - jednym z najważniejszych gruczołów wydzielania zewnętrznego i wewnętrznego w organizmie człowieka Przy endogennym niedoborze [...]
[...] pełnią tez istotna role budulcową przy czym NNKT (a szczególnie grupa słynnych Omega-3) odgrywają tu role kluczową gdyż wchodzą w skład wszystkich błon komórkowych w organizmie, są bardzo istotnym składnikiem układu nerwowego warunkują prawidłowe działanie szeregu procesów w organizmie (w tym rozwoju masy mięśni i cech motorycznych). [...]
[...] z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą być dostarczone z zewnątrz. Większość tych składników może być dostarczona w postaci zróżnicowanych posiłków stałych i płynnych. Badania naukowe wykazały, [...]
[...] aspirynę i jednocześnie lek ten popijają mocną, czarną kawą, są wstanie wykonać bardzo ciężki wysiłek. Należy jednak pamiętać, ze tego typu działania mogą wywoływać w organizmie stan przetrenowania, upośledzać prawidłowe funkcje układu nerwowego i innych narządów oraz powodować liczne urazy. Reakcje synergizmu mogą być także obserwowane [...]
[...] PP, kwas nikotynowy . Niacyna współdziała z ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w [...]
[...] Jedzenie dodatkowych ilości pożywienia spowoduje jedynie obrastanie w tkankę tłuszczową. Ad30. Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie rolę regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w [...]
[...] Kreatyny (EEC) - udoskonalona postać kreatyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż tradycyjny monohydrat. AAKG – udoskonalona postać argininy, powoduje produkcję w organizmie tlenku azotu NO, ułatwia transport tlenu, aminokwasów i kreatyny, zwiększa „pompę mięśniową”. Jabłczan cytruliny - bierze udział w metabolizmie glukozy, [...]
[...] ma związek z hormonem zwanym leptyną, który wytwarzany jest w tkance tłuszczowej. Hormon ten zmniejsza apetyt, obniża poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie kalorii. Gdy w organizmie jest za dużo leptyny (a tak jest np. u ludzi z nadwagą i otyłych), mózg przestaje na leptynę reagować. Wystarczy jednak, że wzbogaci się dietę w kwasy omega-3, a [...]
[...] mieli choć jedną naprawdę dobrą, wszystkie pozostałe byłyby zbędne. Jest jednak faktem niezaprzeczalnym, że nie ma życia bez białka. Każda komórka i każdy płyn w dowolnym organizmie po prostu musi je zawierać. Składa się ono z ponad 20 cegiełek, zwanych aminokwasami, z których każda jest inna. Z tych 20 aminokwasów organizm może, niczym z [...]
[...] - posiadają przystosowany układ trawienny do przyswajania kazeiny, który wytwarza reninę, trawiącą kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa, gdyż produkuje ona w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej. Ponadto z kazeiny... robi się guziki i kleje. Poza [...]
[...] - posiadają przystosowany układ trawienny do przyswajania kazeiny, który wytwarza reninę, trawiącą kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa, gdyż produkuje ona w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej. Ponadto z kazeiny… robi się guziki i kleje. Poza [...]
[...] i nie więcej niż 100g węglowodanów dziennie Ogranicz spożywanie tłuszczów Przyjmuj dodatkowo pewną ilość witamin i soli mineralnych, dla uzupełnienia ich ubytków w organizmie Jeżeli chcesz przybrać lub stracić na wadzę, różnicuj pobór kalorii - powinno się to odbywać głównie kosztem węglowodanów, w postaci jarzyn, warzyw i owoców [...]
[...] i nie więcej niż 100g węglowodanów dziennie Ogranicz spożywanie tłuszczów Przyjmuj dodatkowo pewną ilość witamin i soli mineralnych, dla uzupełnienia ich ubytków w organizmie Jeżeli chcesz przybrać lub stracić na wadzę, różnicuj pobór kalorii - powinno się to odbywać głównie kosztem węglowodanów, w postaci jarzyn, warzyw i owoców [...]
[...] kto powinien go unikać, a komu można polecić? Czy naprawdę warto po niego sięgać i jakimi konsekwencjami grozi jego przedawkowanie...? Około dziesiątego roku życia w organizmie człowieka rozpoczyna się proces dojrzewania części mózgu zwanej podwzgórzem. Zaczyna ono uwalniać hormon Gn-RH (hormon uwalniający gonadotropiny) który pobudza [...]
[...] w mięsie kangura. CLA jest specjalnym kwasem tłuszczowym, który wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśni i jest w stanie, jak niemal żadna inna substancja, zmienić w organizmie stosunek tkanki aktywnej do tkanki pasywnej (tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej). Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że już w ciągu kilku miesięcy można [...]
[...] więcej niż 6g węglowodanów/kg wagi ciała dziennie, ogranicz spożywanie tłuszczów, przyjmuj dodatkowo pewną ilość witamin i soli mineralnych, dla uzupełnienia ich ubytków w organizmie. Jeżeli chcesz przybrać lub stracić na wadze, różnicuj pobór kalorii - powinno się to odbywać głównie kosztem węglowodanów, w postaci jarzyn, warzyw i owoców [...]
[...] występuje już po 40 – 60 minutach od jej spożycia. Kofeina bez problemu przenika przez barierę krew – mózg, łożysko, do mleka czy nasienia. Oczywiście nie kumuluje się w organizmie człowieka, lecz jest usuwana w ciągu 3- 5 godzin. U kobiet stosujących środki antykoncepcyjne czas ten może się wydłużyć do 5 – 10 godzin, natomiast u kobiet w [...]
[...] 60 i nie więcej niż 100g węglowodanów dziennie Ogranicz spożywanie tłuszczów Przyjmuj dodatkowo pewną ilość witamin i soli mineralnych, dla uzupełnienia ich ubytków w organizmie Jeżeli chcesz przybrać lub stracić na wadzę, różnicuj pobór kalorii - powinno się to odbywać głównie kosztem węglowodanów, w postaci jarzyn, warzyw i owoców [...]
[...] o niskim GI w ostatnim posiłku, poprzedzajacym spoczynek nocny. W tym momencie muszę na chwilę wkroczyć na grunt przemian biochemicznych, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Przed snem wskazany jest wysoki poziom serotoniny - hormonu tkankowego (wydzielany w układzie pokarmowym, mózgu), pełniacego funkcję neuroprzekaznika [...]